دانلود کار تحقیقی تفاوت خسارت تاخير تاديه و مقايسه آن با ربا
- توضیحات
- دسته: سایر مطالب
- منتشر شده در 21 خرداد 1394
- نوشته شده توسط مدیر
- بازدید: 3269
فهرست مطالب
چکیده
واژههای کلیدی
مقدمه
سوالات تحقیق
فرضیه
پیشینه تحقیق
نوع كار
فصل اول :کلیات و مفاهیم
مبحث اول:تعاريف
گفتار اول:خسارت
گفتار دوم:تاخیر
گفتار سوم:تادیه
گفتار چهارم:خسارت تاخیر تادیه
گفتار پنجم:ربا
گفتار ششم:سود
گفتار هفتم:ربح
مبحث دوم:خسارت تأخیر تأدیه در قوانین
گفتار اول:خسارت تأخیر تأدیه پیش از انقلاب اسلامی
گفتار دوم:خسارت تأخیر تأدیه پس از انقلاب اسلامی
فصل دوم:تفاوت خسارت تأخير تأديه و ربا
مبحث اول:تفاوت خسارت تأخیر تأدیه و ربا از نگاه حقوقدانان و فقها
گفتار اول: نظرهای حقوقی و فقهی
گفتار دوم:ادلّهی فقهی
بند اول:شرط در ضمن عقد اصلی
بند دوم:شرط در ضمن عقد خارج لازم
بند سوم: ضمان کاهش ارزش پول
بند چهارم:ضمان خسارت عدم النفع
گفتار سوم: شرط جریمه تأخیر، حیلهای برای دریافت ربا
مبحث دوم:تفاوت خسارت تاخير تاديه و ربا در نحوه وصول مطالبات بانکها
گفتار اول:جواز دریافت خسارت تأخیر تأدیه برای دارندگان چک به اندازه نرخ تورم
گفتار دوم:جواز دریافت خسارت تأخیر تأدیه به اندازه نرخ تورم
گفتار سوم:تبیین مستند فقهی ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی و مادة4 قانون چک.38
نتیجهگیری و پیشنهاد
منابع و مراجع
چکیده
دربارهی موضوع «خسارت تأخیر تأدیه»، حقوق کشور ما پیش و پس از انقلاب اسلامی، مسیر پرفرازونشیبی را طی کرده است. حقوقدانان عموماً معتقدند باید میان خسارت ناشی از دیرکرد و ربح پول یا ربا تفاوت گذارد. شورای نگهبان در برخی از آرای خویش آن را غیرمشروع اعلام نموده و در برخی نیز با استفاده از راهکار «شرط ضمن عقد» خواسته است وجه شرعی برای آن بیابد. قوانین تازه تصویب شده، خسارت تأخیر تأدیه را با شرایطی پذیرفتهاند، ولی فقیهان، عموماً آن را غیرمشروع اعلام کردهاند. به نظر میرسد باید میان «وجه التزام» که نوعی شرط کیفری است، و «ربا» که هرگونه زیاده بر مال قرض داده شده در سررسید است، تفاوت قایل شد.
واژههای کلیدی:
خسارت، تأخیر تأدیه، خسارت دیرکرد، جریمه تأخیر، وجه التزام، ربا.
مقدمه
از جمله موضوعات فقهى ـ حقوقى كه بسيار مورد توجه بوده و بحث در مورد آن, امروزه اهميت چندانى يافته است, اين است كه هر كس به امرى تعهد كند و تعهد خود را در موعد مقرر انجام ندهد, چنانچه در نتيجه اين تأخير متعهدله متضرر شود, متعهد بايد خسارات ناشى از تأخير را جبران كند. اگر اين تعهد وجه رايج باشد, قانون گذار اصطلاح (خسارت تأخير تأديه) را مطرح كرده و آن را تابع شرايط خاصى قرار داده است.مسئله (خسارت تأخير تأديه) از موضوعاتى است كه در عرصه فقه و حقوق مطرح بوده و به لحاظ پيدايى تحولات فراوان, موضع گيرى هاى قانونى را از سوى مراجع فقهى و قانونى با خود به همراه داشته است. از يك طرف, تأمين نظم اقتصادى در دنياى كنونى, بدون در نظر گرفتن جريمه تأخير, بسيار دشوار است و از طرف ديگر, شبهه خلاف شرع بودن نهاد حقوقى مزبور و لزوم تطابق مقررات قانونى با احكام شرع مقدس بر اساس اصل چهارم قانون اساسى جمهورى اسلامى ايران, كاوش هر چه بيشتر در اطراف موضوع ياد شده را مى طلبد. از طرفي همان طور که مي دانيم ممکن است موضوع تعهد، پرداخت مبلغی وجه نقد در موعدی معین باشد.در این صورت،طبیعتا،متعهد مکلف است که دین خود را در موعد مقرر ادا نماید،حتی اگر از طرف داین مطالبه ای به عمل نیامده باشد.در غیر این صورت (عدم پرداخت در سررسید)،مدیون مکلف به پرداخت مبلغی تحت عنوان خسارت تاخیر تادیه خواهد بود.استحقاق داین به مطالبه وجه مزبور ارتباط تامی با زیان وارده ندارد.به عبارتی بر فرض که ثابت گردد در اثر تاخیر در تادیه زیانی به متعهد له وارد نشده است،صرف این امر نمی تواند نافی حق وی در مطالبه خسارت تاخیر تادیه گردد.این امر در ماده 725 قانون ایین دادرسی مدنی سابق و البته در ماده 58 ULIS نیز تصریح شده بود.این حکم منطقی می نماید ،زیرا حداقل امر این است که داین در مدت تاخیر از سود بانکی وجه محروم شده است. به هر روی در حقوق موضوعه کنونی ایران ترتیبات بعضا عجیب و غریبی در مطالبه و استحقاق این خسارت مقرر شده است.این ترتیبات در برخی موارد متمایز از قواعد مقرر در سیستم های حقوقی خارجی و نیز کنوانسیون های بین المللی است.بر همیت مبنا تلاش شده است که احکام مربوطه بصورت تطبیقی مورد مطالعه قرار گیرند.) قواعد عمومی قراردادها ،کاتوزیان، ناصر،1376،ص58)
سوالات تحقیق
1- ایا تعیین نرخ خسارت تاخیر تادیه در قرارداد صحیح است؟
2- با توجه به نظریات شورای نگهبان تفاوت خسارت تأخير تأديه و ربا چيست؟
3- مقررات در خصوص نرخ خسارت تاخیر تادیه چگونه است؟
فرضیه :
1- در حقوق ایران، اصولا تعیین نرخ خسارت تاخیر در قرارداد مجاز نیست،در کنوانسیون عکس این ترتیب پذیرفته شده است.
2- ظاهرا اخذ ربا از غیر مسلمان از جهت شرعی با مانعی مواجه نباشد.
3- در کنوانسیون ها، نرخ خسارت تاخیر تادیه مشخص نشده است ولی روش جالبی جهت تعیین میزان آن مقرر گشته است.
پیشینه تحقیق:
در خصوص موضوع تحقیق و البته در حقوق مقالات متعددی به رشته تحریر در امده است که از ان جمله می توان بهع مقاله اقای سید حسن وحدتی شبیری و نیز اقای موسوی بجنوردی که تحت عنوان خسارت تاخیر تادیه چاپ شده اند ،اشاره کرد. ولی هر دو مقاله مزبور صرفا به مطالعه احکام موضوع، در حقوق ایران پرداخته اند. در کتاب حقوق بیع بین المللی کالا تالیف استاد سید حسین صفایی و.... نیز مطالبی عنوان شده است.در کتاب honnold که با عنوان حقوق متحد الشکل بیع که بر مبنای کنوانسیون وین نوشته شده هم مطالبی به خسارت تاخیر تادیه وجه نقد اختصاص یافته است.با این حال ،اثری که بطور اختصاصی و البته با لحاظ جنبه تطبیقی به بررسی موضوع پرداخته باشد ،مشاهده نشده است.
نوع كار:
تحقيق فوق به صورت كتابخانه اي انجام شده است.
براي راهنمايي مي توانيد با يکي از موارد زير تماس بگيريد
ايميل :
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
(پشتيباني 24 ساعته)
تلفن تماس : 09104561172 (پشتيباني 24 ساعته)
دانلود فايل