دانلود مقاله تفاوت زن و مرد در ديه و قصاص (کار تحقیقی)
- توضیحات
- دسته: سایر مطالب
- منتشر شده در 21 خرداد 1394
- نوشته شده توسط مدیر
- بازدید: 3855
فهرست مطالب
مقدمه
غصل اول
در مورد جايگاه زن در اسلام
قصاص نفس
از نگاه فقها
بررسي دلايل
صحيحه عبداله بن سنان
صحيحه عبداله بن مسکان
قصاص اعضا و جراحات
از نگاه فقها
حکمت تفاوت قصاص زن و مرد
فصل دوم
زنان و ديه در فقه شيعه
نگاه فقها :
حکمت تفاوت ديه زن و مرد
بيان اول
خلاصه
بيان دوم
بيان سوم
بيان چهارم
نتيجه گيري
مـنا بع
مقدمه :
در ايجاد بنيادهاي اجتماعي اسلامي ، نيروهاي انساني که تاکنون در خدمت استثمار همه جانبه ، خارجي بودند هويت اصلي و حقوق انساني خود را باز مي يابند و در اين بازيابي طبيعي است که زنان به دليل ستم بيشتري که تاکنون از نظام طاغوتي متحمل شده اند استيفاي حقوق آنان بيشتر خواهد بود . خانواده واحد بنيادين جامعه و کانون اصلي رشد و تعالي انسان است و توافق عقيدتي و آرماني در تشکيل خانواده که زمينه ساز اصلي حرکت تکاملي رشد يابنده انسان است اصل اساسي بوده و فراهم کردن امکانات جهت نيل به اين مقصود از وظايف حکومت اسلامي است . زن در چنين برداشتي از واحد خانواده از حالت (شيئي بودن) يا (ابزار کار بودن ) در خدمت اشاعه مصرف زدگي و استثمار خارج شده و ضمن بازيافتن وظيفه خطير و پرارج مادري در پرورش انسانهاي مکتبي پيش آهنگ و خود هم رزم مردان در ميدان هاي فعال حيات مي باشد و در نتيجه پذيراي مسووليتي خطيرتر و در ديدگاه اسلامي برخوردار از ارزش و کرامتي والاتر خواهد بود .
شک نيست که همه افراد بشر به دليل انسان بودن داراي حقوق و آزاديهايي هستند که برخورداري از اين حقوق و آزاديها به جنس ، نژاد ، رنگ ، عقيده و ... ارتباطي ندارد . زيرا همه انسانها در انسانيت مساوي هستند و تفاوتي با يکديگر ندارند . حق حيات ، آزادي ، امنيت فردي ، حق کار و برخورداري از موقعيتهاي اجتماعي ، حق مالکيت ، ازدواج و تشکيل خانواده و حقوق ديگري از اين قبيل را حقوق بشر يا حقوق انساني نام نهاده اند .
اين حقوق اساسي و اوليه هر انسان علاوه بر آن هر فرد با توجه به موفقيت و نقشي که در اجتماع دارد از حقوق خاصي برخوردار مي گردد .
زنان به دليل پذيرش نقش هاي مختلف در اجتماع کوچک خانواده و هم چون همسري و مادري نيز قبول نقش هاي گوناگون در جامعه از حقوق خاصي برخوردار مي شوند .
در مورد جايگاه زن در اسلام مي توان گفت :
قرآن کريم ، کتاب مقدس همه مسلمانان است که در موارد گوناگون زندگي بشر ، برنامه هاي انسان ساز آن ، دستورالعمل همه مسلمين مي باشد . سومين سوره مفصل قرآن ، ((النساء)) ناميده شده است و در سوره هاي متعددي از قرآن ، مسايلي مربوط به حقوق و منزلت زنان هست . در جاي جاي قرآن کريم ، زنان هم چون مردان مخاطب کلام وحي هستند .
اسلام در مقابل جاهليت انسان که در گذشته به نوعي و در زمان کنوني به نوعي ديگر به زن ستم روا مي دارد ، ايستادگي کرده است . هم در ابعاد معنوي و روحي و ارزش هاي انساني و هم در ميدان مشارکت هاي اجتماعي . و از همه مهم تر در محيط خانواده ، زيرا اگر در جامعه اي ارزش هاي درست حاکم نباشد ، اولين جايي که در آن به زن ستم مي شود ، داخل خانواده است . از ديدگاه قرآن ، هدف از خلقت زن و مرد عبوديت خداوند و تقرب به درگاه اوست . زن نيز هم چون مرد براي رسيدن به چنين هدفي خلق شده است . اعتقاد ما به آفرينش اصيل زن و مرد ، به اين معناست که هر کدام براي رسيدن به کمال خود خلق شده اند نه آن که اصل کمال مرد باشد و زن تنها ابزاري براي کمال يابي مرد به حساب آيد . البته اصالت خلقت در زن و مرد هرگز بدين معنا نيست که آنها مستقل از يکديگر مي توانند کاملاً به کمال خويش دست يابند ، بلکه زن و مرد در کمال يکديگر نقش موثري ايفا مي کنند و در واقع مکمل يکديگر هستند . با بررسي در آيات قرآن روشن مي شود که اسلام زن را در رتبه واقعي خود قرار داده است .
بنابراين حقوق زنان را از جنبه هاي مختلفي چون : حقوق مدني ، حقوق جزا ، حقوق اساسي و اداري ، مي توان مورد بررسي و دقت نظر قرار داد . يکي از موضوعات مرتبط با حقوق جزاي زنان ، موضوع تفاوت ديه و قصاص زن و مرد است .
ماده 209 قانون مجازات اسلامي ، مصوب 1370 ، در بيان حکم موردي که مرد مسلماني به عمد زن مسلماني را به قتل رساند ، چنين مقرر مي دارد : هرگاه مرد مسلماني عمداً زن مسلماني را بکشد محکوم به قصاص است ، ليکن بايد ولي زن قبل از قصاص قاتل نصف ديه مرد را به او بپردازد .
همچنين در ماده 273 قانون مزبور در زمينه قصاص عضو چنين آمده است : در قصاص عضو ، زن و مرد برابرند و مرد مجرم به سبب نقص عضو يا جرمي که به زن وارد نمايد به قصاص عضو مانند آن محکوم مي شود ، مگر اينکه ديه عضوي که ناقص شده است ثلث يا بيش از ثلث ديه کامل باشد که در آن صورت ، زن هنگامي مي تواند قصاص کند که نصف ديه آن عضو را به مرد بپردازد . اما در زمينه ديه قتل زن مسلمان ، در ماده 300 قانون ياد شده ، چنين مقرر شده است : ديه قتل زن مسلمان خواه عمدي خواه غير عمدي نصف ديه مرد مسلمان است .
ماده 301 همين قانون به تفاوت زن و مرد در ديه اعضا و جراحات اشاره کرده و مي گويد: ديه زن و مرد يکسان است ، تا وقتي که مقدار ديه به ثلث ديه کامل برسد ، در آن صورت ديه زن نصف ديه مرد است .
قبل از هرگونه اظهار نظر در خصوص موارد ياد شده لازم است که ديدگاه فقهاي مذاهب اسلامي در اين زمينه بدرستي روشن شود و دلايل و مستندات آنها بخوبي تبيين گردد . تا در نهايت بتوان به تحليلي همه جانبه از اين موضوع دست يافت .
براي راهنمايي مي توانيد با يکي از موارد زير تماس بگيريد
ايميل :
این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
(پشتيباني 24 ساعته)
تلفن تماس : 09104561172 (پشتيباني 24 ساعته)
دانلود فايل